AKTUELNO

Spasioci krče danas put kroz gustu šumu stotinak metara iznad pećine u kojoj je već skoro dve nedelje zarobljeno 12 dečaka sa fudbalskim trenerom, tražeći alternativni način da ih izvuku odozgo, a put Tajlanda su krenuli i inženjeri specijalizovanih kompanija Ilona Maska.

- Želimo da pronađemo put do dole. Verujem da smo blizu", rekao je Rojtersu predsednik tajlandskog Instituta za inženjering Tanes Virasiri, u improvizovanom kampu za volontere i medije nadomak pećine Tam Luang, u blizini severne granice Tajlanda sa Mjanmarom.

Spasioci danas užurbano traže način da spasu dečake imajući u vidu prognoziranu dugotrajnu kišu.

Helikopteri se spuštaju na zelena brda pod bujnim rastinjem iznad pećine, pružajući pomoć u iznalaženju alternativnog načina za izvlačenje mladih fudbalera iz poplavljene pećine.

Tanesovi inženjeri rade zajedno sa vojskom na ispitivanju zone za koju veruju da je zadnji deo pećine, odrezujući krhke delove stena za koje kažu da bi se mogle nalaziti na stotine metara od mesta na kojem su dečaci zaglavljeni.

- Prvobitno smo razmatrali mogućnost da ovuda dečacima dostavimo namirnice, ali sada bismo mogli da tu opciju proširimo - rekao je Tanes.

Čalongčai Čajakum, visoki oficir tajlandske vojske, rekao je da se spasilački tim juče spustio oko 300 metara niz otvor na brdu, ali su naišli na ćorsokak.

Foto: Tanjug

Prema njegovim rečima, 200 ljudi danas pokušavaju da na brdu pronađu bolji otvor.

Milijarder i preduzetnik Ilon Mask danas je na Tviteru naveo da su inženjeri iz njegovih kompanija "Spejs iks" i "Boring kompani" na putu ka Tajlandu kako bi videli da li mogu da pomognu u spasavanju.

Te kompanije imaju "moderni radar koji prodire kroz zemlju" i koji je "odličan za kopanje rupa" ili, pak, tehnologiju kojom bi mogao da se prokopa "vazdušni tunel ispod vode" kojim bi deca mogla da prođu, rekao je Mask ranije.

Ranije danas, komandant tajlandskih mornaričkih snaga "Foke" koje rade na spasavanju mladog fudbalskog tima zarobljenog u poplavljenoj pećini na severu zemlje, rekao je jutros da je ostala "ograničena količina vremena" za izvlačenje dečaka.

- Isprva smo mislili da dečake možemo dugo da održavamo u životu u pećini, ali su se sada mnoge stvari promenile. Imamo ograničenu količinu vremena - rekao je jutros komandat "Foka" Arpakorn Jukongkaev na konferenciji za novinare, prenosi AP.

Komandat ronilačkih snaga nije izneo više detalja kad je reč o spasavanju 12 dečaka, starosti od 11 do 16 godina, i njihovog 25-godišnjeg trenera iz pećine u koju su ušli posle treninga 23. juna.

Jukongkavev je to rekao nekoliko sati nakon što je bivši pripadnik "Foka", koji je radio na spasavanju, izgubio svest dok je ronio i kasnije preminuo.

#Tajland

#pećina

'